BEMUTATKOZÁS:

Szepesi-Csöndes Nikoletta vagyok. 2017-ben szereztem dietetikusi diplomámat a Semmelweis Egyetem, Ápolás és Betegellátás szakán. Mindig is érdekelt az egészséges táplálkozás, szeretek főzni. Dietetikusként fontosnak tartom az edukációt, a szakmailag korrekt információk terjesztését, illetve a táplálkozási elméletek gyakorlatba történő átültetését. Remélem, ebben a rovatban is lehetőségem lesz támogatni az Önök egészséges életmódját!

Cukorbetegséggel összefüggő helyes táplálkozással, valamint a Diabest® termékkel kapcsolatban felteheti kérdéseit:   e-mail címen.

Gyakori kérdések – GYIK:

1. Most derült ki, hogy cukorbeteg vagyok. Melyek azok az ételek, amelyeket továbbra is fogyaszthatok?

Kedves Kérdező! A cukorbetegség diétája szerencsére sok szempontból megegyezik a normál, kiegyensúlyozott táplálkozással – a szénhidrát-tartalom figyelembevétele mellett.

Nem/nem jelentős mennyiségben tartalmaznak szénhidrátokat pl. a húsok, sajtok, tojás, növényi olajok, zsiradékok, margarinok, és jónéhány zöldségféle (pl. saláta, paprika, padlizsán, uborka, retek, káposzta, cukkini, cékla, petrezselyem stb.) Zöldségek közül a legtöbb korlátozást a sárgarépa, zöldborsó, kukorica, sütőtök, édesburgonya, burgonya és száraz hüvelyesek igénylik.

AZONBAN ne felejtse el, hogy a cukorbeteg diéta nem csak a szénhidrátokra vonatkozik: az étrend zsírsav-összetétele és a bevitt fehérje mennyisége is számít. Nem jó megoldás az sem, ha valaki „húst eszik hússal”.

 

2.  Amióta cukorbeteg vagyok, fruktózt használok édesítésre. Most azt hallottam, hogy ez sem jó megoldás. Akkor mit használjak?

Kedves Kérdező! A fruktóz (=gyümölcscukor) a „hagyományos” cukornál jobb választás, ugyanis édesebb a kristálycukornál, így kevesebb is elég belőle. Ugyanakkor vannak korlátai: 100 grammja 100 g szénhidrátot tartalmaz, energiatartalma is megegyezik a „sima” kristálycukoréval – ami nem szimpatikus vonás cukorbetegségben. Ha használja, ugyanúgy be kell számítani a szénhidrátfogyasztásba, mint a „rendes” cukrot. Ráadásul kedvezőtlenül hat a vérzsír-paraméterekre, hosszú távon közrejátszhat a máj elzsírosodásában vagy a magas húgysavszint kialakulásában. Napi 25 g fruktóznál nem ajánlott többet fogyasztani.

Használhatunk helyette édesítőszereket: ciklamátot, szacharint, aszpartámot, illetve ezek kombinációját. A cukoralkoholok is szóba jöhetnek: ezek azonban tartalmazhatnak szénhidrátot, és hashajtó hatásuk lehet nagyobb mennyiségben fogyasztva.

Én személy szerint mind energia, mind szénhidráttartalom tekintetében a sztíviát, és az eritritet javaslom – vagy a kettő kombinációját.

 

3. 2-es típusú diabetesben szenvedek, és Metforalt szedek. Szedhetem a gyógyszerrel együtt a Diabest filmtablettát is?

Kedves Kérdező! A Diabest filmtabletta önmaga is rendelkezik vércukorszint-csökkentő hatással. Ezért fordulhat elő, hogy -tovább fokozva a gyógyszer hatását – jelentősebb mértékű vércukorszint-esést okoz. (Az eddigi visszajelzések alapján az étrend-kiegészítő és a gyógyszerek együttes alkalmazás mellett is inkább pozitív hatásúak voltak.)

Ugyanakkor ha több, vércukorszintet befolyásoló készítményt is használ, feltétlenül egyeztessen kezelőorvosával. Javasolt továbbá, hogy ha más készítményt is szed, gyakrabban ellenőrizze vércukorszintjét annak érdekében, hogy a vércukorszint-változás mértéke az Ön konkrét esetében is kirajzolódhasson.

 

4. Inzulinrezisztenciában szenvedek, és nagyon szeretem a csokit, minden nap eszek és nem akarok lemondani róla. Lehetne valamivel pótolni?

Kedves Kérdező! Az inzulinrezisztenciát komolyan kell venni, de személyes meggyőződésem, hogy csak az olyan diétának van értelme, ami hosszú távon fenntartható, mert a lehető legnagyobb mértékben illeszkedik a beteg igényeihez. Ha Ön eddig naponta fogyasztott csokoládét, akkor javaslom, hogy ezentúl csak minden másnap tegye, és ha lehet, csökkentett mennyiségben. Így nem kell lemondania az ízéről, de az eddigi életviteléhez képest mégis legalább felére csökkenti a csokoládéfogyasztást –  ami azért a korábbiakhoz képest jelentős előrelépés lehet. Ha egy mód van rá, ne reggel, hanem inkább napközben, vagy sportoláskor fogyassza el az édességet. Amennyiben cukorbetegeknek szánt édességet választana a csoki pótlására, azt vegye figyelembe, hogy szénhidrát-tartalmuk ezeknek is magas, tehát korlátlanul nem fogyaszthatóak. Minden esetben olvassa el a csomagolóanyagon szereplő információkat!