Kávéval a 2-es típusú cukorbetegség ellen?
Jól esik reggel elszürcsölni egy pohárnyi feketekávét? Az ízét szereted? Az illatát? Vagy a kávézás közben kialakult beszélgetéseket?
Mivel készíted az italt? Szarvasi kotyogóval? Filteres német kávét iszol? Vagy presszókávét? Kapszulás kávégépet használsz? Mivel ízesíted? Fahéjjal? Kardamonnal? Édesítőszerrel? (Csak cukorral ne….)
Akár ezért, akár azért, így vagy úgy: a kávé – a víz után – az egyik legkedveltebb ital a Földön. Olyan hírességek is szívesen fogyasztották, mint Bach, Beethoven, Voltaire vagy éppen a legendás magyar királynő, Sissi.
Szénhidrát-anyagcsere zavarokkal küzdők milliói kénytelenek nap mint nap változtatni életvitelükön a jobb egészség érdekében. Erről, is arról is le kell mondani, többet kell mozogni, nem lehet bármikor és bármennyit enni. Rengeteg szokásunkat kell pillanatok alatt megváltoztatnunk. Jó hír a cukoranyagcsere-zavarokban szenvedőknek: a mindennapi kávéról nem kell lemondani. SŐT!
Jónéhány évvel ezelőtt megdőlt már az a gondolat, hogy a kávé veszélyes élvezeti cikk, melynek fogyasztása kerülendő. Bebizonyosodott, hogy napi 3-4 (5) pohár kávé mellett nem kell számolnunk a túladagolás veszélyeivel, miközben az italban található alkaloidok – melyek közül leghíresebb a koffein – és a számos egyéb, élettani hatással rendelkező összetevő egészségvédő hatással rendelkezik. Létezik tehát olyan élvezeti cikk, melynek fogyasztása – normál mennyiségben – cukorbetegek számára is bűntudat nélkül lehetséges!
A napi rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát! Már kialakult 2-es típusú cukorbetegség esetén pedig napi 5 pohár kávé rendszeres fogyasztása javítja az inzulinrezisztencia mértékét. Mivel ez a hatás koffeinmentes kávé fogyasztása során is kimutatható, ezért azt nem a koffein okozza, hanem a kávé több, mint 100 féle egyéb bioaktív összetevőjének (pl. klorogénsav, eikozanol-5-hidroxitriptamid, melanoidin, niacin, csersav, tanninok stb.) valamelyike.
Egyes vizsgálatok szerint a rendszeres kávéfogyasztás hatására csökken a szív keringését biztosító koronáriaerek kalciumtartalma – azaz az érelmeszesedés mértéke. Ezért sokan tartják a kávét „érgyógyító” italnak.
Az ital antioxidáns hatása régről ismert. Központi idegrendszerünket stimulálva támogatja a koncentrációt, a figyelmet. A kávé klorogénsav-tartalma véd a köszvény kialakulása ellen.
A fenti, teljesség igénye nélkül megírt felsoroás is jól szemlélteti a rendszeres kávéfogyasztás pozitív élettani hatásait – amennyiben nem iszunk belőle napi 4-5 pohárnál többet. Túl sok kávét fogyasztva idegrendszerünk „felpörög”, nyugtalanság, remegés, álmatlanság léphet fel. Csersavtartalma irritálhatja a nyelőcsövet és a gyomrot. A koffein kis mértékben fokozza a kalcium kiürülését a vesén keresztül, ezért mértéktelen fogyasztása növelheti a csontritkulás kockázatát.
Összességében elmondható, hogy a kávé – normál napi mennyiségben fogyasztva – kedvező hatású ital a szénhidrát-anyagcsere zavarban szenvedők számára.
Élvezzük csodás illatát mindennap!