Inzulinrezisztencia életmódváltással? MIRE JÓ A DIÉTA?
Az inzulinrezisztencia megosztó jelenség. Egyes szakemberek csak legyintenek rá, mások viszont komolyan foglalkoznak az állapot rendezésével.
Ön tudta? Az inzulinrezisztencia – hivatalosan, a betegségek klasszifikációja alapján – nem létező betegség. Mégis itt van köztünk, mégis foglalkoznunk kell vele.
Mai cikkünkben néhány általános étkezési tanácsot adunk azoknak, akik életmódváltással, több mozgással, egészségesebb étkezéssel szeretnék javítani egyensúlyát vesztett cukor anyagcseréjüket.
- Cukor-anyagcsere esetén fontos a rendszeres étkezés. Minden étkezés tartalmazzon legalább 1 adag, keményítőben gazdag ételt (ez lehet pl. egy közepes szelet kenyér, vagy kb. 3 evőkanál gabonapehely a reggelihez, 2 db főtt, tojás nagyságú burgonya, 2-3 evőkanál rizs vagy kuszkusz stb.). Főétkezéseink során a keményítőt tartalmazó étele mennyisége azonban ne haladja meg a teljes étkezés ¼-1/3 részét.
- Kerüljük a cukros ételek és a hozzáadott cukor fogyasztását!
- Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt, de a napi gyümölcsfogyasztást osszuk szét a nap folyamán, mert minden gyümölcs cukrot tartalmaz, ezért nem célszerű egyszerre sokat enni belőle. Fogyasszunk minél több zöldséget! A hüvelyes növények szénhidráttartalma jelentős, de azokat lassan felszívódó formában tartalmazzák – a számos egyéb értékes összetevőjük (fehérjék, rostok, vitaminok, ásványi anyagok) mellett.
- Ha túlsúllyal is küzdünk, fogjuk vissza a zsírfogyasztásunkat is! Használjunk alacsony zsírtartalmú tejtermékeket (1,5 %-os tej, 12 %-os tejföl, normál joghurt a görög helyett, zsírcsökkentett sajtok stb.) és sovány húsokat. Kerüljük a frissen sült ételeket, helyette pároljunk kevés zsiradékon, süssünk sütőzacskóban, római tálban, agyagedényben, főzzünk stb.
Ha a zsírtartalomra is figyelnünk kell, fontos, hogy tudjuk, mit lehet alacsony zsírtartalmú terméknek nevezni. Ezt a jelölést olyan élelmiszerek kaphatják meg, melyek zsírtartalma 100 gramm élelmiszerre vonatkoztatva 3 gramm alatt van. DE ITT is a részletekben rejlik az ördög: egy keksznél, desszertnél, egy jégkrémnél hiába alacsony a zsírtartalom, mert ezek jellemzően rengeteg cukrot tartalmaznak – összkalória bevitel szempontjából tehát nem jelentenek jobb választást, és a cukor-anyagcserére is kedvezőtlenebb a hatása.