JÁZMINPAKÓCA ÉS CUKORBETEGSÉG
Napjainkban már számos lehetőség nyílik a cukor édes ízének kiváltására. A cukoralkoholokon és a „mesterséges” édesítőszereken kívül találhatunk olyan intenzív édesítőszereket is, amelyek természetes, növényi eredetűek. A kevésbé ismert neoheszperidin és taumatin mellett ilyen növényi eredetű, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő édesítőszer a sztívia/sztevia.
A növény, amelyből ezt az édesítőszert nyerik, Dél-Amerikában őshonos. Magyarul jázminpakócaként emlegetjük. Nehezen lehet újdonságnak nevezni, hiszen Európán kívül már több mint 100 éve termesztik édes leveleiért. Persze a kutatók mindent megvizsgálnak, így 1931 óta tudjuk, hogy az édes ízért a növényben található szteviol glikozidok felelősek: ezek a glikozidok adják azt a fehér port, amit a boltok polcain megvásárolhatunk.
Miért jó a sztívia a cukorbetegeknek? Mert
- nem emeli meg a vércukorszintet;
- hőálló: sütni és főzni is lehet vele. Még kelt tészta készítésére is használható, bár a kelesztési folyamatot lassítja;
- mivel édesítő ereje 300-szor nagyobb a cukorénál, kis mennyiség is elegendő a kívánt íz eléréséhez.
Persze az éremnek mindig két oldala van: ennek az édesítőszernek is vannak hátrányai.
- A szteviol glikozid erőteljes, jellegzetes utóíze van, ami az élvezeti értéket rontja. Az élelmiszergyártók próbálják kiküszöbölni ezt az ízt, több-kevesebb sikerrel;
- A sztívia a drága édesítők közé tartozik.
Ezekre a hátrányokra jó megoldás, ha nem tiszta sztíviát, hanem keveréket használunk. Ilyen lehet például a sztívia-eritrit keverék is, ami szintén hőálló, sütésre-főzésre alkalmas alapanyag.
Ha többet szeretnél tudni a vércukorszint egyensúlyáról keresd fel oldalunkat! >>> www.diabest.hu