Strandolás diabétesszel
Itt a várva várt nyár, a napsugár, a hosszú napok, rövid éjszakák ideje. Gőzölög az aszfalt és sorra dőlnek a melegrekordok. Nincs annál jobb, mint a szép, hosszú napokat a vízparton tölteni.
A nagy meleg kihat a vércukorszint-egyensúlyára is. Ráadásul a vízparton aktívabbak vagyunk, többet mozgunk, és a megnövekedett izommunka csökkenti a szervezet inzulinigényét. Mindenképpen javasolt, ha a strandon többször ellenőrizzük vércukorszintünket!
Fontos, hogy a nagy melegben is rendszeresen tartsuk étkezéseink számát. És itt adódik a nehézség: a strandon kapható közkedvelt fogásokat jellemzően bő zsírban sütik ki (pl. lángos, sült krumpli, rántott sajt, rántott hal). Magas zsírtartalmuknak köszönhetően ezek az ételek nehezen emészthetőek, jobban leterhelik az emésztőrendszert.
NEM KELL AZONBAN LEMONDANI EZEKRŐL AZ ÉTELEKRŐL SEM, HA OKOSAN TERVEZZÜK MEG A STRANDOLÁSOS NAPUNKAT! Hűtőtáskánkba vigyünk magunkkal csomagolt, mosott salátakeveréket, néhány szem koktélparadicsomot, vagy bármilyen zöldségfélét, amit szívesen fogyasztunk (kovászos uborkát, hagymaféléket, paprikát, káposztát stb.). Aztán a tányérunk felét ezekkel a zöldségekkel pakoljuk meg! Sült krumpliból csak fél adagot kérjünk – ez kerüljön tányérunk ¼ részére, mint szénhidrát-tartalmú köret. A másik ¼ rész lehet pl. a rántott sajt.
Ezzel a kicsi, de praktikus változtatással több szempontból is jobban járunk:
• A zöldségekkel plusz folyadékhoz jutunk, ami a nagy melegben fontos a kiszáradás megelőzésére;
• Szintén a zöldségekből plusz rostforráshoz jutunk (azt a sült krumpliban hiába is keresnénk);
• Kevesebb zsiradékot fogyasztunk ezzel a módszerrel;
• Nem kell lemondanunk kedvenc „strandos” ételeink megszokott ízeiről sem.
Szóval tanácsunk: élvezzük a nyarat okosan! STRANDOLÁSRA FEL!