IDÉNYGYÜMÖLCSÖK TÍZÓRAIRA, UZSONNÁRA
Ahogyan előző cikkünkben is írtuk, a gyümölcsfogyasztás – főként a friss, hazai idénygyümölcsök fogyasztása – a cukorbetegek, inzulinrezisztensek számára is napi rendszerességgel javasolt. Viszont ezen gyümölcsök cukortartalmával minden esetben számolni kell!
Egy-egy nyári kisétkezés – egy tízórai vagy egy uzsonna – szénhidráttartalma gyümölcsök segítségével könnyen biztosítható. A gyümölcsöket megmosva, és – amennyiben lehetséges – héjával együtt fogyasszuk!
A következő táblázat azt mutatja, hogy az egyes nyári idénygyümölcsökből mennyit kell fogyasztanunk ahhoz, hogy szervezetünket 15 grammnyi szénhidráthoz juttassuk!
15 gramm szénhidrátnak megfelelő mennyiségű gyümölcs | |
Szamóca | 20 dkg |
Málna | 38 dkg |
Szeder | 25 dkg |
Ribizli | 16 dkg |
Kajszi | 15 dkg |
Őszibarack | 15 dkg |
Nektarin | 13 dkg |
Szilva | 11 dkg |
Szőlő | 8 dkg |
Körte | 12 dkg |
Alma | 20 dkg |
Meggy | 13 dkg |
Cseresznye | 10 dkg |
Sárgadinnye | 15 dkg |
Görögdinnye | 20 dkg |
Fekete áfonya | 12 dkg |
Ahogyan a táblázatból is látszik, a bogyós gyümölcsűek azok a „szuperélelmiszerek”, amelyekből a cukorbetegek is viszonylag nagyobb mennyiséget fogyaszthatnak. Ezek a gyümölcsök kiemelten magas antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, e mellett vitaminokban, ásványi anyagokban is bővelkednek. Fogyasszunk belőlük minél többet az idei nyáron is!